luni, 6 iunie 2011

Temerile noastre...

  Ce este teama? De ce ne temem? Cum reactionam? Ne afecteaza viata? Putem schimba aceste stari?
  Un mare sir de intrebari carora doar noi le putem raspunde. Dar oare le putem raspunde? De obicei, cand suntem invaluiti de sentimentele de teama nu reusim sa ne punem astfel de intrebari, cu atat mai putin de a le reaspunde in cazul in care ele exista.
  Dar ce este teama? Ar fi bine sa o definesc cum o percem eu: sentimentul acela care in unele cazuri ne atentioneaza asupra pericolului ce urmeaza, sau in alte cazuri in care oamenii isi intensifica sentimentul de teama traind in permanenta cu el in minte.
  Cand se instaleaza sentimentul acela straniu si urat de teama? Exista niste momente anume? Nu cred. Insa exista diferite evenimente care ne invaluie mintea si sufletul de teama. Le putem face fata? Eu spun ca da.
  Depasirea propriilor temeri se poate realiza prin intelegerea si simplificarea lor. In situatiile in care suntem supusi acestor sentimente, starea noatra de anxietate functioneaza in defavoarea decurgerii evenimentelor care produc teama. Recunosc ca m-au "bantuit" :)) de multe ori sentimente de teama, inca din copilarie. Dar le-am facut fata prin indepartarea treptata a gandurilor care intensifica acele stari de teama.
  In general, noi ne temem de necunoscut. Dar ce prezinta necunoscutul de ne determina sa ne fie teama de el?
Poate ca ne temem de noul colectiv, de noile responsabilitati, de noul drum deschis... Nu ar trebui sa reactionam in acest mod, dar marea majoritate facem asta. De ce? Pur si simplu pentru ca ne este mult mai usor sa lucram cu cineva sau ceva cu care suntem deja familiarizati. Ne temem de un eventual parcurs dificil in a ne face intelesi de cei din jur, de cei necunoscuti. Oricum, nu doar necunoscutul constituie un motiv pentru a ne teme, ci sunt nenumarate intamplari pe care le intampinam ce provoaca aceste sentimente. Nu o sa scriu despre ele pentru ca sunt percepute in mod diferit de fiecare in parte avand caracteristici asemanatoare relativ reduse ce se pot manifesta in viata fiecarei persoane.
  O parte dintre motivele ce produc teama si ne determina sa ne comportam irational, ar fi: teama de discurs (des intalnita), teama de consecinte, teama de intuneric, teama de teamă, teama de a fi nepotrivit s.a.m.d. In acest moment in sufletul si mintea mea apar si dispar sentimente de teama pentru etapa pe care va trebui sa o depasesc in curand. Sper ca asa cum s-a intamplat de fiecare data sa nu ii permit sa ma afecteze emotional. De ceva timp temerile si-au facut loc printre gandurile mele fiind legate de perioada in care va trebui sa depasesc aceasta etapa din viata mea (in mod sigur nu sunt singura) si mi-as fi dorit sa nu vina niciodata :), dar mai este putin si voi vedea cat de bine le voi face fata temerilor.
  Consider ca exista metode (una ar fi de a detecta cauza si de a o analiza) de a depasi momentele de temeri si de a nu permite sa devenim jucaria lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu